Disclaimer

Gepubliceerd op 28 maart 2019 om 12:37

Ha! Een disclaimer.

Ik wil namelijk wel even kwijt dat ik niet echt doe aan fact-checking. En ik ben ook geen expert in van alles en nog wat. Mijn intentie is om je mee te nemen terwijl ik ontdek wat klopt voor mij. Gewoon als iemand die levenservaring opdoet. En dat gebeurt voornamelijk vanuit mijn logische gevoel.

Begrijp me niet verkeerd, mijn verstand is er zeker bij. Juíst. Ik kom erachter dat als je je gevoel volgt, je hoofd dus vanzelf meekomt. Andersom werkt dat niet altijd. Je verstand volgen, brengt je nog al eens in situaties waar je helemaal niet wilt zijn. Je verstand is misschien wel geweldig analytisch, maar het is ook dat stukje lichaam waar je innerlijke criticus tent heeft opgezet. Het kan een egotripper zijn, dat verstand van je. Het vertelt je: "luister maar naar mij want ik ben het allerbelangrijkste, allerslimste deel van jou." Maar zoals alle mindfulness guru's ons vertellen: je bent méér dan je gedachten. We zijn meer dan logica, bewijzen en feiten. We zijn meer dan angst, onze veilige 9-to-5 jobs, rekeningen op tijd betalen en je klemzuipen in het weekend. 

We zijn volgens mij ook een beetje magisch. Ja, jij ook you little wizard!

En ik denk dat het de bedoeling is dat die twee kanten van onszelf vrede sluiten. Gevoel en ratio. Angst en vertrouwen. Spiritualiteit en wetenschap. Niet blindelings één van beide volgen. Je hoeft niet te kiezen. Het mag allebei. Je mag wetenschap beoefenen en wekelijks je horoscoop lezen. Je mag chirurg zijn en in God geloven.

Maar ik snap ook dat het eng is. We hebben dit niet geleerd. Gaandeweg wordt onze magie, vertrouwen en geloof gedoofd. We leren leven volgens regels die door anderen zijn bedacht. We passen ons aan, aan onze extreem "rationele" maatschappij. Een maatschappij die is gebaseerd op logica en angst.

Maar luister. We leven op een planeet die rondzweeft in het universum  -ontstaan door een oerknal- en keihard rondjes draait om een fireball die ons warm houdt terwijl een andere lichtreflecterende planeet onze oceaan tot eb en vloed beweegt. Mijn logische verstand kan daar niet bij, maar het is zo. Misschien is het niet de bedoeling om alles maar te begrijpen. Sommige dingen zijn gewoon.

Dus durf je hoofd maar een beetje los te laten. Spreek het tegen. Doe wat je plezier brengt. En niet boos worden als ik in mijn stukjes niet genoeg bewijs lever. Daar gaat het even niet om. Het leven is geen proefschrift.

Oh en wat bedoel ik eigenlijk met magie? Voor mij is dat de kracht die je kippenvel bezorgt als een verhaal of liedje je raakt. Het is de wijsheid waardoor Touaregs zonder Google Maps kunnen overleven in de Sahara. Het zijn de kriebels die je voelt als je lievelingsmens lacht. Dat onderbuikgevoel dat je vertelt dat alles goed komt - ook al is het nu even moeilijk.

Noem het magie, het universum, de natuur, Chi, spirit of God. Noem het vibes, energie, intuïtie of liefde. Het is gewoon dat spul waarvan je wéét dat het er is, ook al heb je geen tastbaar bewijs.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.