Als ik een miljoen had

Gepubliceerd op 16 april 2019 om 22:28

 

Als je een miljoen zou hebben, wat zou je dan doen? 

Vroeger dacht ik: ik hoef weinig te veranderen want ik ben gelukkig zo. Ik heb een rijk sociaal leven, lieve familie, een huis waar ik blij mee ben. Ik maak mooie reizen. En qua werk, nou ja, ik heb een goeie baan, die precies ligt in de lijn der verwachtingen.

 

Vreselijk ongeïnspireerd. Dankbaar wel, maar ook behoorlijk droomloos.

Als iemand mij vroeg naar mijn hobbies, klapte ik helemaal dicht. Ehm. Ik zou ze wel moeten hebben. Even denken... Ik werk full-time, drink koffie en bier met mijn vrienden, ga uit, doe mijn was, maak reisjes, kijk series en lees wel eens een boek. Fietsen misschien? Ja, als ik op mijn superbike Skye stap, voelt het alsof ik vlieg. Dus doe maar fietsen dan.

Ik had een tunnelvisie gekregen. Typisch zo eentje gevormd door "De Maatschappij". Ik dacht dat de manier waarop ik leefde de enige manier was. Zie mij eens volwassen zijn!

Maar nu zie ik in dat mijn leven juist hartstikke off-track was geraakt. Ik vervaagde.

En nu de ruis van de buitenwereld is gedempt, weet ik weer wat mijn dromen zijn. Wat ik belangrijk vind en waar ik van geniet. Wat écht van binnenuit komt. Dus laat ik het nu nog eens proberen:

 

Als ik een miljoen had….

….zou ik nooit meer hoofdzakelijk werken voor geld. Ik zou alleen nog maar betekenisvol werk doen. Waarmee ik mensen en dieren help. Ik zou dingen maken omdat ik ze mooi of handig vind. Schrijven, tekenen, schilderen, kleding maken, een moestuin beginnen. Ik zou alleen nog maar werken vanuit inspiratie en nooit meer omdat het moet van iemand anders. Ik zou creëren.

...ik zou een nieuw vak leren. Fysiotherapeut voor dieren bijvoorbeeld of horse-masseuse (dit is echt een beroep!). Ik zou me verdiepen in Astrologie en mensen helpen zich te ontwikkelen in wie ze echt zijn. Ik zou misschien ook wel iets van health practitioner worden en ik zou sowieso met asielhonden langsgaan bij eenzame bejaarden (zoals in Derek, een Netflix must-see). 

….ik zou een huisje kopen aan het water en eenden nemen. En dan iedere ochtend genieten van hoe ze aan komen waggelen. Daarna zou ik verse eieren van de kippen in de tuin halen en ze 4 minuten koken (nog zacht aan de binnenkant pour le boyfriend). En we zouden twee geiten hebben -Billy-bob en Betsy-boo - die dan in de tuin spelen met Pip. Pip is er gelukkig al, voor een kat hoef je geen miljoen te hebben.

...ik zou mezelf goed verzorgen en dat prioriteit numero uno maken: gezond eten, veel buiten zijn, actie en rust afwisselen, energiewerk doen, massages nemen, elke dag dansen op mijn lievelingsliedjes, tijd maken voor mijn guilty pleasures. The whole nine yards. En van de energie die ik daarmee opdoe, kan ik weer goed zijn voor de mensen om mij heen.

...ik zou voor mijn ouders zorgen, zoals ze dat nu voor mij doen. Ik zou mijn schoonouders helpen in hun bloemenwinkel zodat zij vaker een dagje vrij hebben. Ik zou met mijn zus op yoga retreats gaan. Ik zou met vrienden avonden vol kletsen en grapjes maken. En misschien wel badmintonnen. Dat heb ik sinds de middelbare school niet meer gedaan, maar somehow heb ik steeds een visioen van mezelf lachend en badmintonnend in het park. Weird, but nice.

...ik zou reizen, maar niet om kiekjes te schieten van attracties. Ik zou reizen om te ervaren. Met nomaden mee galopperen over de vlaktes van Mongolië. In Costa Rica baby-zeeschildpadden de zee helpen vinden. In Japan leren over Feng Shui en dan hier mensen helpen hun huis heilig en gezellig te maken. Ik zou van de overgebleven Aboriginal cultuur leren hoe je met de natuur leeft. En dan misschien wel een kamp voor kinderen opzetten om die wijsheid door te geven.

En ik zou schrijven. Schijven en dromen. En hey, dat kan gelukkig nu al, dus ik leef al een beetje mijn droom.


Onbedoeld he, is dit een beetje een pleidooi geworden voor het basisinkomen. Want dit klinkt toch als het leven van een modelburger? En voor mijn dromen heb je echt geen miljoenen nodig hoor. Maar wel wat budget en vooral veel tijd. Tijd die anders verloren gaat aan de wensen van veeleisende bazen en hebberige bedrijven.

Moraal van het verhaal: verhuur de uren van je leven niet (uit film Le Tout Nouveau Testament). Werk wat minder, speel wat meer. Relax. Dat mag gewoon.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.