Het Proces

Gepubliceerd op 3 december 2019 om 14:50

Voor iedereen die vastloopt.
Voor iedereen die niet lekker in zijn vel zit en maar niet begrijpt waarom.

Allereerst: er is geen quick fix. Als dat zo was, dan zou je er niets van leren. En dat is precies waarom dit gevoel er is hè: om je iets te leren. Het is je persoonlijke Mr Miyagi. Yoda. Streng. Het houdt je tegen, terwijl je allemaal stomme klusjes moet doen. En dan op een dag kijk je terug en denk je: holy crap  - dit was allemaal onderdeel van Het Proces! En wat ben ik gegroeid en dankjewel Yoda, ik kan nu dingen bewegen met mijn mind. Awesome!

Ok here we go. Het Proces vanuit mijn beleving. Ik hoop dat het niet al te belerend over komt, want ik schrijf dit net zo goed voor mij als voor jou. 

1. Erkennen en zo
Als je je niet goed voelt, is het tijd voor verandering. 

2. Tranquillo
Als je niet weet wat je moet veranderen, is het tijd om stil te worden. Rustiger aan te doen. Zodat je kan uitvinden wát je moet veranderen. Je perspectief of je omgeving? En hoe dan precies? Wees geduldig, want keuzes maken in chaos is niet duurzaam. Het antwoord is er misschien niet morgen, maar het ligt al wel ergens voor je klaar. Het kost alleen wat tijd en moed om bij die schatkist te komen. Dat is oké. Don’t rush it. Dit is je belangrijkste speurtocht ooit. 

3. Introducing: your thoughts
Rust nemen als je hyped up bent door de rat race, poeh, dat is misschien wel het engste wat er is. Je hoort ineens die 2 miljoen gedachten die rond razen in je hoofd (wat eigenlijk maar 10 gedachten zijn die de hele dag op repeat staan! Shocking he?!). Van die gedachten die zeggen: “je moet meer, je moet beter, je bent niet goed genoeg, je moet harder werken en er meer voor doen."

Je hoort ineens hoe fel en gemeen je innerlijke criticus is.
En wat voor rare dingen je jezelf wijsmaakt.

Maar weet: dit ben jij niet en dit is tijdelijk. Het is waarschijnlijk een situatie/omgeving/plaatje waar je je probeert in de wurmen, die gewoon niet zo bij je past. Geeft niks. Het leven is uitproberen terwijl je gaat. En dude, wat heb je er veel van geleerd!

Maar nu is het wel zaak dat je jezelf uit deze situatie haalt. Zodat je kan uitvinden hoe en in welke omgeving jij wel tot je recht komt. Ik las laatst een boedhistisch gezegde "if a flower doesn't bloom, you don't change the flower, you change its environment". En ja. Dat is eigenlijk wel zo hè. 

Dus zoek de stilte op. Vind je dit moeilijk? Is het ook. Het kost mij zoveel meer discipline om te vertragen, dan om in actie te komen. Maar jij kan dit. Maak elke dag een tekening, doe yoga, speel met je kat, mediteer, wandel, geef jezelf een voetmassage. Want alleen in stilte kan je je innerlijke criticus leren herkennen en onderscheppen. En alleen dan kan je op venijnige gedachten reageren met: “ja, ik hoor je en ja, ik wil me inderdaad beter voelen, maar ik geef mezelf rustig de tijd om uit te vinden hoe dat werkt voor mij en ik wil genieten van het proces dus SHUSSSHH you little shit” (maar dan eigenlijk zonder oordeel natuurlijk).

4. Reprogrammeren
En als je je gedachten begint te horen en herkennen, dan kan je besluiten welke je verder helpen en welke je tegenhouden. Welke gedachten je leven leuker maken en welke gedachten het je onnodig moeilijk maken. Je gaat je hersenen re-programmeren. Welcome to the matrix! Welke gedachten mogen in de trash can en met welke programma's werk je het liefst elke dag? 

Niet alles wordt nu opeens appeltje eitje. Het is geen magic. Dit is hard werken. Trainen. Maar je kan jezelf er doorheen wandelen. Jezelf aanmoedigen. Jij wordt de beste cheerleader die je ooit hebt gehad.

En heb je wat hulp nodig? Logisch, het is helemaal nieuw! Therapeuten en coaches en huisartsen hebben het niet voor niks zo druk: we zijn allemaal een beetje in de war en kunnen wel wat hulp gebruiken. Geeft niks - fijn toch juist, dat het er is zodra we het durven te vragen.

Vind vooral iemand waar je blij van wordt, ondanks de zwaarte van de onderwerpen. Iemand die de tijd voor je neemt en zich aanpast aan jouw tempo. Coaches als @noeska.adriana of @the.holistic.psyhologist die zoveel content delen op instagram vind ik mega inspirerend (ik ken ze niet persoonlijk, maar het lijken me geweldige coaches. Review sowieso even wie je volgt op instagram. Do they spark joy? Heb je er iets aan? Marikondo ook je social media!)

 

5. Damn bro - that body!
Luister naar je lijf. Het vertelt je precies wat bij je past en wat goed voor je is. Als je denkt te weten wat je moet veranderen, stel je dan eens voor hoe dat eruit zou zien en welke stappen daarbij horen. Hoe voelt het? Krimp je van dit beeld ineen? Spannen je spieren zich aan? Voel je een knoop in je maag? Nope. Dit is niet wat je écht wilt - dit is je ego die iets moet.
Voel je je ruimer? Rustiger? Misschien voel je wel wat spanning, maar een ander soort. Excitement. Een beetje als verliefd worden. Dat je gaat van "misschien vind ik dit wel eng maar SIGN ME UP! Dit wil ik meemaken." Alsof je in de rij staat voor een achtbaan.

 

Laat je leiden door je lijf want daar zit je intuïtie, je gevoel. En je hersenen en je gedachten vormen de mega intelligente toolbox waarmee je het leven kan creëren dat je wilt. Een handigheidje waar je niet zonder kan - met taal en inzicht en navigeren en zo. Vet handig in een maatschappij! Maar niet de baas. Je allerbeste werknemer misschien, maar je lijf, je hart, je guts, je ziel: die zouden moeten leiden.

 

6. BODY = BOSS
En aangezien je lijf de baas is, behandel hem/haar dan ook zo. Met respect en eerbied. Let wel: als je een lange tijd onder veel stress hebt gestaan, heb je waarschijnlijk moeite met punt 5 en 6. Je lijf is in de war en dat is eng en dus het is even heel moeilijk om je lijf te vertrouwen. Hartkloppingen, pijnlijke spieren, vermoeidheid, hoofdpijn, hyperventilatie, slapeloze nachten - gadver wat vond ik die dingen eng en wat was ik gefrustreerd en boos op mezelf! Continu die vraag op repeat: “hoe heeft het zo ver kunnen komen?” 

Helemaal niet nodig, die masochistische gedachte, want het komt goed: je lijf is ONGELOOFLIJK vergevingsgezind! Het is geprogrammeerd om zichzelf te herstellen. Hoe gaaf is dat! Superpowers hebben we - net als dat meisje in Heroes. Maar please please please, als dit voor jou geldt, begin dan bij stap 1 en zet jezelf op nummer 1. Zeg dingen af, cocoon en let the dust settle. Do the work en onderzoek je gedachten.

En onderzoek dan ook hoe je je lijf kan ondersteunen: waar komt die ene terugkerende klacht vandaan? Waarom trekt die ene spier altijd zo? Waarom heb je last van PMS? Heb je ergens een ontsteking? Zijn je bijnieren uitgeput of is je darmflora niet op orde? Het hangt allemaal samen. En het is allemaal te herstellen, maar dan moet je je lijf wel de aandacht geven die het verdient. 

Accepteer je klachten TIJDELIJK terwijl je onderzoekt wat je lijf je probeert te vertellen. Wat wil ie anders? De taal van je lijf is nieuw en in het begin moeilijk te begrijpen. Vraag hulp van iemand die de taal spreekt en intuïtief is (lichaamswerk doet). Of bijvoorbeeld een kPNI-therapeut, die labwerk laat doen en aan de hand van je waarden kijkt welke voeding en supplementen jouw lijf kunnen ondersteunen (en er bij mij achter kwam waarom ik na een jaar nog steeds niet herstellende was > mijn darmen waren vet ontstoken). Investeer in jezelf.

 

7. Enjoy! Echt waar!

Misschien lijkt het wel way too much en veel te zwaar, maar ergens halverwege word je verliefd op het proces. En op het leven. Dan denk je opeens: hoe heb ik het ooit anders kunnen doen? 

En ik ben trots op jou want als je dit helemaal gelezen hebt, dan sta je er waarschijnlijk wel voor open of misschien zit je er -net als ik- wel middenin. Je wilt in ieder geval een beter leven en daar begint het mee. Een baas ben je en ik kan niet wachten om te zien wat voor mooie dingen jij gaat doen.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.